Хотнишката екопътека, Еменски водопад

Хотнишката екопътека, Еменски водопад

Хотнишката екопътека, Еменски водопад
Дестинация: България
Номер на офертата: 200588
Валидност: актуална
Цена: 38.00 лв.
Количество:
    или    

ХОТНИШКА ЕКОПЪТЕКА, ЕМЕНСКИ ВОДОПАД 

 

Еднодневна екскурзия до Хотнишката екопътека, Еменски водопад
 

Вид транспорт : Автобус

Продължителност : 1 ден

Маршрут : София – Хотнишка екопътека - Еменски водопад - София

Дати :

20.06.2021
17.07.2021
21.08.2021

Цена : от 38 лв

 

ПРОГРАМА :
Отпътуване от гр. София, паркинга на нац. стадион в 7.00 ч.
Пътува се по магистрала „Хемус“. Преди град Велико Търново се отбиваме към село Хотница, където се намира едноименната екопътека – една от най-красивите в България. Изградена е в каньона на река Бохот. Обща дължина – около 1,5 км. В началото се наблюдава Хотнишкия водопад. След кратко стръмно изкачване към скалите, в лявата част на водопада, се навлиза във величествен каньон.
Хотнишкият водопад или наричан още Кая Бунар, е едно от онези кътчета в България, които разкриват в пълния блясък красотата и уникалността на българската природа. Това е малък оазис, който си заслужава да се види, предпочитана дестинация от любителите на природата.

Тръгване в 7:30 ч. от София, площад "Александър Невски".
Пътува се по магистрала Хемус в посока Велико Търново и двайсетина километра преди старопрестолния град пътят се отбива към село Хотница, и към една от най- живописните екопътеки в България – Хотнишката.

Екопътеката е с обща дължина около 1,5 км. и лъкатуши през прохладното и живописно ждрело на река Бохот. Началото на екопътеката е в ляво от високия почти 30 м. Хотнишки водопад "Кая Бунар". След кратко стръмно изкачване по изсечени в камъка стъпала се достига до първата площадка точно над големия водопад. От тук пътеката навлиза в каньона и чрез поредица от дървени мостчета над реката достига до още впечатляващи каскади, вирове и по-малки водопади. Отличителна черта на водопадите е специфичният им зеленикав цвят дължащ се на карстовите извори и варовиковата скала.

След кратка почивка се отпътува към с. Емен разположено в непосредствена на близост до Еменския каньон, който дава началото на първата в пояса до 300 метра надморска височина, екопътека на територията на България.

В началото пътеката представлява коларски път, спускащ се надолу към река Негованка и достигащ до Еменската пещера. От тук следва 150 – 200  метрово сръмно изкачване по каменист терен обезопасен с дървен парапет, след което се достига до равната пътека изградена на платото над каньона. Над петдесетметровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади и пещери са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката.

След 10-15 минутно стръмно и хлъзгаво спускане по почвена пътека се достига до приказно красивия водопад "Момин скок". Общата дължина на пътеката е около два километра в едната посока, като разстоянието (в двете посоки) може да се измине за около три часа.

Отпътуване за София. Завръщане в София около 21:00 ч.

 

Цената включва :
Транспорт с автобус
Водач от агенцията

 

Цената не включва : 
Разходи от личен характер

Плащане:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Забележка:
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.

Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.

Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 2 дни преди датата на отпътуване.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с НИСКИ, УДОБНИ, ЗАТВОРЕНИ ОБУВКИ С ДОБРО СЦЕПЛЕНИЕ (гуменки, сандали и т.н., не се препоръчват).
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка за приятна екскурзия!
Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.
При мъгла или влошаване на метеорологичните условия, водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.
Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или други заболявания. Непременно носете удобни високи туристически обувки, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. Шапки, ръкавици и дъждобрани. Носете суха храна и вода.

Записвания :
GSM 0889 04 90 970895 63 13 72
e-mail : toni72g@abv.bg

Етикети Екскурзии,
ФОРМА ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ/ЗАПИТВАНЕ
Име
E-maill
Телефон
Оферта номер
Оферта име
Брой възрастни *
Брой деца *
Брой дни *
Запитване
Разработено от ЕС ЕС ДЕЙТА ЕООД с помощта на OpenCart